vrijdag 17 april 2015

Waarschuwing: smaakversterker E621 in cola met stevia

© Juglen Zwaan
Wij hebben de nieuwe stevia-cola’s getest en waren verbaasd over wat we aantroffen: meerdere smaakversterkers in één blikje! Stevia is de nieuwe rage onder frisdrankfabrikanten. Ze willen profiteren van de gezonde naam, maar de realiteit is anders…
Coca-Cola geeft jaarlijks 3 miljard dollar uit aan reclamecampagnes. Dat is best veel geld. Dit heeft als gevolg dat er dagelijks wereldwijd zo’n 606 miljoen keer een cola van het merk Coca-Cola geserveerd wordt. Omdat we in de westerse landen steeds meer met obesitas geconfronteerd worden, heeft deze fabrikant in 1982 de lightvarianten bedacht. In beginsel waren deze met aspartaam gezoet, maar later kwamen er ook andere zoetstoffen, zoals acesulfaam-K (E950), bij. Inmiddels laten mensen deze synthetische zoetstoffen steeds vaker links liggen, dus kiezen fabrikanten nu een nieuwe truc.

Steeds meer bedrijven kiezen voor groen. Groen is hip, groen verkoopt. Welk bedrijf is niet lean en green? Een groen imago verkoopt. Zelfs McDonalds heeft de bekende gele M op de rode achtergrond verruild voor een gele M op een groene achtergrond. De cola’s die gezoet zijn met stevia hebben nu een prachtige groene verpakking. Coca-Cola verkoopt hun stevia-cola onder de noemer Coca-Cola Life. Pepsi noemt het Pepsi NEXT.
Deze frisdranken bevatten een geraffineerde vorm van stevia, namelijk een isolaat met alleen de zoetstof rebaudioside A. Deze witte stevia geeft een bittere nasmaak. Groene stevia daarentegen smaakt dropachtig omdat het geen geïsoleerde stof is. In groene stevia zitten vitaminen, mineralen en bladgroen (chlorofyl), die in de witte stevia totaal ontbreken.
Stevia-cola is een suikerbom!
Om de bittere nasmaak van de geraffineerde stevia te verbloemen gebruiken de fabrikanten tal van trucs. De eerste is er toch gewoon suiker aan toe te voegen. Een blikje normale cola bevat ongeveer 8 klontjes suiker. In een cola die gezoet is met stevia zitten bijna 5 klontjes suiker. Of cola nu gezoet is met stevia of niet, het blijft gewoon een suikerbom.
Smaakversterkers
Ik viel van m’n stoel toen ik erachter kwam dat er in Pepsi NEXT de smaakversterkers glutaminezuur en thaumatine zitten. Glutaminezuur (E620) is de ongebonden vorm van de smaakversterker E621. Bij E621 is het gebonden aan natrium als drager en valt in het lichaam uiteen als glutaminezuur. Glutaminezuur is een grondstof voor glutamaat, een stimulerende neurotransmitter. Daarom valt deze stof onder de zogenaamde excitotoxische stoffen: een teveel hieraan kan je hersencellen volgens  onderzoek opblazen (zie voor meer info deze en deze links). Denk aan een 12 volt lampje waar je 220 volt door laat stromen, het is teveel voor het lampje waardoor het zal sneuvelen. Vaak wordt glutaminezuur ookgebruikt als een ander woord voor E621.
smaakversterker-in-cola
E150d
Dit stofje zit ook nog steeds in de nieuwe stevia-cola van Cola-Cola. Het is een kleurstof op basis van karamel, alleen dan met de toevoegingen sulfiet en ammoniakzouten. Vorige week nog kwam er een studie uit waaruit bleek dat een restproduct van deze kleurstof, 4-methylimidazole, kanker kan aanjagen. Het lijkt mij dat dit zo snel mogelijk uit de cola moet.
We hebben hier de cola’s ook getest op smaak. De normale en de stevia-cola’s liggen qua smaak zeer dicht bij elkaar. Dat is ook niet zo gek als er in beide veel suiker zit. Toch konden we blindelings de stevia-cola eruit pikken. Ik drink zelf geen cola, maar als ik moet kiezen heb ik liever een cola met suiker en een beetje stevia dan een cola gezoet met aspartaam of sucralose. Bij de stevia-cola van Pepsi zou ik vanwege de smaakversterkers hier verre van blijven, beter kies je dan voor Coca-cola Life.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten